Peter Handke A kapus félelme tizenegyesnél

2020.06.11 14:35

A kapus félelme tizenegyesnél

Peter Handke

Helikon

2020

Lassan hozzá kell szoknunk, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélése körül botrány kerekedik. Így volt ez 2004-ben is, amikor a szintén osztrák Elfride Jelineknek ítélték a díjat. Az Osztrákok ki voltak kelve magukból a díj miatt. Méltatlannak tartották az Írónőt a díjra. Most szintén egy osztrák író részesült a díjban Peter Handke. Ezt is óriási felháborodás követte. A botrány magát a díjról döntő bizottságot is megrázta, két tag lemondott, a Svéd Akadémia előző vezetője pedig nem volt hajlandó részt venni a ceremónián. Az irodalmi Nobelen kiborultak írók, emberi jogi aktivisták, az 1990-es évek jugoszláv háborúiról tudósító újságírók, és persze a legjobban azok, akik ellen a Handke által tagadott háborús bűnöket és népirtásokat elkövették: a Balkán muszlim népei. (https://444.hu/2019/12/10/ket-bosnyak-velemeny-peter-handke-irodalmi-nobeljerol)

Peter Handke Anyja a karintiai szlovén származású Maria Handke, született Sivec (1920–1971), aki 1942-ben ismerkedett meg egy már nős férfival, a német banki alkalmazott Erich Schönemannal, aki Karintiában állomásozott német katonaként. Ő Peter Handke apja, anyja azonban még a gyermeke születése előtt feleségül ment az eredetileg berlini villamosvezetőhöz, katonához Adolf Bruno Handkéhoz († 1988). Innen a név. (Wikipédia)

Az Író Magyarországon kevéssé ismert, gazdag életművéből csak néhány jelent meg magyarul. Én magam az Író létezéséről sem tudtam mindaddig, amíg meg nem kapat a Nobel-díjat. Ez év tavaszáig kellett várni, hogy ismét meg lehessen vásárolni egy korai regényét  A kapus félelme tizenegyesnél-t. A regény egy egyszerű történet egy, a társadalom peremén élő emberről, aki egyszer csak kizuhan a rendszerből. Egyik reggel bemenve a munkahelyére úgy véli, hogy elbocsátották, mivel csak a pallér pillantott fel rá a tízóraijából.  Az egész regényen végigvonul ez a sajátos látásmód. A főhős, Josef Bloch a körülötte történő eseményeket folyamatosan magára vonatkoztatja, mindenből valamiféle üzenetet vél kiolvasni. Egy tipikus példa:  „ Tánctanfolyam.” ? Ez a szó meg mire céloz vajon? Egy lány elhaladva mellettük, a „retiküljében” kotorászott, egy másikon pedig hosszú „szárú” csizma volt. Rövidítései ezek valaminek?  Ilyen és hasonló monológokkal van tele a regény, de nem zavaró. A főhős, aki egy ötletszerű gyilkosságot is elkövet, folyamatosan csúszik szét. Úgy tesz mintha semmi sem történt volna, de tudja, hogy előbb utóbb utolérik. De nem akar a tényekkel szembenézni. Minden, amit tesz, csupán pótcselekvés, időtöltés az el nem kerülhető végig. A regény tele van különös szófordulatokkal, nyelvi leleményekkel. Handke valóban új szint hozott az irodalomba. Kár, hogy jelleme politikai „kiállásai” egész életművét hiteltelenné teszi.  

Dr.Béza Dániel

Budapest, 2020-06-09